Sök inlägg hos alla svenska resebloggar:

Kör bil säkert under hösten

 Många utav oss reser ofta med bil; både vanlig personbil men också med husbil. Höstväglag kan vara förrädiskt med fläckvis halka och mycket regn och det gäller att förbereda sig för att kunna köra så säkert som möjligt.Hösten ställer stora krav på din bil och det absolut viktigaste är att ha bra däck, ofta kör vi ju extra många mil under sommaren vilket sliter på bildäcken. Kanske tycker du att det inte är någon vits att byta däck nu eftersom vinterdäcken snart ska på?! Tvärtom är det viktigare än någonsin att ha riktigt bra däck under hösten eftersom allt regn leder till risk för vattenplaning. Dina sommardäck bör ha ett mönsterdjup på minst 3 mm och senast den 1 december måste du lägga på vinterdäck. Med litet mönsterdjup är det svårare för däcket att leda undan vatten. Många av våra svenska vägar är också i dåligt skick, med spår i vägbanan där det kan samlas vatten, vilket ökar risken för vattenplaning.

Däck köper du idag enkelt på nätet, du kan jämföra olika modeller och oftast är priserna bättre än hos din lokala handlare. Dessutom bokar du genom de flesta däck-webbsajter montering på en verkstad nära dig.

 

Rusta din bil mot höstväder 

Förutom bra däck är det andra saker man bör tänka på under hösten.

  • Tvätta din bil ofta för att skydda lacken. Smuts från vägbanan, som ofta innehåller kemikalier, sliter på din lack. Välj ett bra bilschampo som inte torkar ut lacken och lägg gärna på ett extra lager vax. 

  • Se till att ha rena rutor. I regn och mörker är det viktigt att ha bra sikt genom dina bilrutor. Glöm inte insidan!

  • Fixa småfel som till exempel glödlampor som slocknat, både strålkastare och på instrumentbrädan. Småsaker som detta kanske inte var ett bekymmer under sommaren men kan ställa till mycket besvär i höstmörkret.

  • Skaffa gummimattor för att skydda din bil mot all lera, grus och smuts som oundvikligen dras in i bilen under hösten. Alla biltillverkare säljer gummimattor måttanpassade till deras bilmodeller men det finns också billigare alternativ att köpa som du enkelt kan klippa till själv för bra passform.


Alla slags tillbehör till bilar, både för skötsel och reservdelar, går också att köpa enkelt och billigt på nätet.Ofta förekommer stora temperatursvängningar och fläckvis halka är ett stort problem på hösten. Även om det inte regnat på ett tag kan fukt, från mark som värmts upp under dagen, rinna ut på vägen och när kylan kommer på natten fryser det till. Under hösten är det också risk för frosthalka.

Så om du vill satsa på en enda sak för att köra säkert under hösten se till att ha bra däck!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I samarbete med  dackonline.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar